Shrink ambalaj, günümüzün en yaygın ikincil paketleme tekniklerinden biridir. Ürünü, dış etkenlerden korumak, taşıma ve depolamayı kolaylaştırmak, birden fazla ürünü bir araya getirerek çoklu paketleme yapmak, ürünün satın alınmadan önce açılmasını engellemek ve sergilendiği rafta estetik bir görünüm kazandırmak gibi geniş bir uygulama alanına sahiptir. Bu geniş kullanım alanı, shrink ambalajlamayı gıdadan yapı malzemelerine kadar neredeyse tüm endüstriler için mükemmel bir seçenek haline getiriyor.
Shrink ambalaj işlemi prensipte oldukça basit olsa da, ihtiyacınızı en iyi şekilde karşılayacak shrink ambalaj makinesini tespit etmek için birçok hususu göz önünde bulundurmanız gerekir.
Aşağıdaki 6 soruya vereceğiniz yanıtlar, ürünleriniz için en doğru shrink makinesini tespit etme yolunda size rehberlik edecek niteliktedir.
1- Ürününüz ve shrink ambalajlamadan beklediğiniz sonuç nedir?
2- Ürününüzün boyutları ve istenen paketleme yönü nedir?
3- Hedeflediğiniz üretim hızı/kapasitesi nedir?
4- Üretim hattınıza entegre edeceğiniz hat içi bir çözüme mi yoksa elle besleme yapılacak bir sisteme mi ihtiyacınız var?
5- Ne tür shrink film kullanacaksınız?
6- Paketleme hattında etiketleme makinesi, kontrol terazisi, ıskarta kolu vb. gibi ekstra uygulamalar veya kontrol noktalarına ihtiyacınız var mı?
Ürününüz ve shrink ambalajlamadan beklediğiniz sonuç nedir?
Ürününüz nedir? Donmuş pizza mı, araba jantı mı, kozmetik ürün mü yoksa kitap mı? İhtiyacınız teşhir amaçlı bir paketleme mi yoksa ürünün taşıma ya da depolanmasını kolaylaştıracak fonksiyonel bir shrink paketleme mi?
Shrink ambalajlamadan beklenen yaygın sonuçlar şunlardır:
Teşhir – Raf Estetiği
Birincil ambalajı ve içeriğini korurken, pürüzsüz ve parlak yüzeyiyle, ürününüzün diğer ürünler arasından ön plana çıkmasını sağlanır. Basılı shrink film kullanımı ile marka mesajının ön plana çıkması da sağlanabilir.
Koruma/ Depolama
Ürünü son lokasyonuna varana kadar çizilme, kırılma, suyla temas ve toz gibi dış etkenlere karşı koruma.
Açılmaya Karşı Önlem
Bazı ürünler için ambalaj, son kullanıcı tarafından ilk kullanımın kanıtı niteliğindedir. Ürün paketinin açılmamış olması, son kullanıcılara ürünü satın alma güvenini verir.
Ürünlerin Gruplandırılması
Süpermarkette promosyon amacıyla birlikte satılacak iki ürünü bir arada paketlemek ya da soda şişesi gibi çoklu satılan ürünleri bir arada paketler. Grup olarak satılan tüm ürünler için uygundur.
Lojistik
Ağır ya da taşıması güç ürünlerin lojistiğini kolaylaştırmak için paketin yan taraflarından elle tutup taşımayı kolaylaştıracak, kalın ve dayanıklı shrink film gerektiren uygulamalar.
Ürününüzün boyutu ve paketlenmesini istediğiniz yön nedir?
Paketlemek istediğiniz ürünlerin minimum ve maksimum boyutları, uygun shrink ambalaj makinesinin belirlenmesi açısından en önemli ikinci sorudur. Tüm ürünlerin en, boy ve derinlik olmak üzere üç boyutu vardır.
Shrink ambalaj makinelerinin paketleyebilecekleri ürünlerin boyutları açısından sınırlamaları vardır. L-Kesim makine modellerinde bu limit L- Kesim Çenesi boyutuna göre belirlenir.
Tam otomatik makinelerde ürün boyunda bir sınırlama yoktur, ancak ürün yüksekliği ve genişliği bazı mekanik sınırlamalara sahiptir.
Hedeflediğiniz Üretim Hızı/Kapasitesi Nedir?
Günlük paketlemeniz gereken ürün sayısı, doğru shrink ambalaj çözümünü seçmede belirleyici olan bir diğer veridir.
Shrink ambalaj makinelerinin üretim kapasitesi “dakikada x paket” olarak ölçülür. Manuel shrink ambalaj makinelerinde dakikada paketlenebilen ürün sayısı düşükken, otomatik ve duraksız kesim makinelerde en yüksek seviyeye ulaşır.
Üretim kapasitesini etkileyen önemli faktörlerden biri de ürünün boyutlardır. Uzun veya yüksek ürünler, daha küçük ürünlere göre daha uzun sürede paketlenir.
Düşük Kapasite
Dakikada 5 ila 10 paket üretme kapasitesine sahip manuel shrink ambalaj makineleridir. Bu makinelerde, paketlemeyi yapan operatörün deneyim seviyesi çıktı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Orta Kapasite
Yarı Otomatik L-Kesim makineleri bu kategoriye girer. Yarı otomatik makinelerde L Kesim kolu otomatik olarak hareket eder. Bu da operatöre sıradaki ürünü hazırlamak için zaman kazandırır. makinelerde üretim beklentisi dakikada 10 ila 25 paket arasındadır.
Yüksek Kapasite
Tam Otomatik Shrink makineleri en yüksek kapasiteli ürün grubudur. Bu sistemler istenirse üretim hattınıza entegre edilebilir. Konveyörler ve çoklu sensörler ile donatıldıklarında, çıktıyı en üst düzeye çıkarır ve maliyetten tasarruf sağlarlar. Otomatik shrink ambalaj makinelerinin üretim kapasitesi dakikada 25 ila 80 paket arasındadır.
Üretim hattınıza entegre edeceğiniz Hat içi bir çözüme mi yoksa Elle Besleme yapılacak bir sisteme mi ihtiyacınız var?
Shrink ambalaj makinesini üretim hattınıza entegre etmek istiyor musunuz? Cevabınız evet ise, üretim hattından gelerek ambalaj makinesine girecek ürünlerin hizalanması, döndürülmesi, ayrılması, gruplanması gibi işlemler uzmanlar tarafından projelendirilmelidir.
Cevabınız hayır ise, aradığınız makine, ürünlerin bir operatör tarafından elle besleneceği, bağımsız bir shrink ambalaj sistemidir.
Ne tür bir shrink film kullanacaksınız?
En sağlıklı sonucu elde etmek için ürününüz ve elde etmek istediğiniz sonuç için en uygun shrink film tipi ve kalınlığını seçmeniz şarttır.
Doğru film seçimi için bir shrink ambalaj makinesi üreticisine veya film tedarikçisine danışabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce aşağıdaki bilgiler shrink filmler arasındaki farklara aşina olmanızı sağlayacaktır.
Shrink Film Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Shrink filmler türleri ve kalınlıklarına göre farklılık gösterir. Hangi filmi kullanmanız gerektiği, shrink ambalajla elde etmek istediğiniz sonuca bağlıdır. Market rafında sergilenmek üzere bir çikolata kutusu paketlemek istiyorsanız, tercihiniz paketinize ekstra parlaklık kazandırarak diğer ürünler arasında öne çıkmasını sağlayacak bir film olmalıdır. Birkaç meşrubatın birarada paketlenmesi gereksinimi ya da araç yedek parçası gibi birden fazla ve/veya ağır ürününüz varsa, güçlü ve dayanıklı bir filme ihtiyacınız var demektir.
Doğru shrink film seçiminde ürünün şekli, kullanılan shrink ambalaj makinesi ve filme uygulanabilecek ısıyla kısıtlamalar rol oynar. Shrink film satın almadan önce tüm bu faktörleri de göz önünde bulundurmalı ve bu bilgileri film tedarikçinize aktarmalısınız.
Poliolefin (POF) Shrink Film
Polyolefin diğer adıyla POF film, çok yönlü ve çevre dostu olması nedeniyle hemen hemen tüm sektörlerde tercih edilmektedir. Gıda ürünlerinde kullanımı güvenlidir. Tamamen şeffaf ve parlak görünüme sahip olan POF Film, ürünün birincil paketini korurken son kullanıcı tarafından net olarak görülmesini de sağlar. Özellikle çapraz bağlı POF film ekstra şeffaflık sağlarken normal POF filmden daha güçlüdür. Gıda, oyuncak, kozmetik, kitap ve kırtasiye gibi ürünlerde yaygın olarak tercih edilmektedir.
Polietilen (PE) Shrink Film
Polietilen shrink filmin şeffaflığı POF filme göre daha düşüktür. Daha çok endüstriyel ürünlerde kullanılmaktadır. Son derece dayanıklı bir film olmasının yanısıra en uygun maliyetli ambalaj malzemesidir. Yedek parça, kapı ve pencere çerçeveleri, teneke kutu veya cam kavanozların grup paketlenmesi yaygın kullanım alanlarından sadece birkaçıdır.
PVC Shrink Film
PVC film, hafif ve ucuz bir film seçeneğidir. Ancak ısıyla temas ettiğinde açığa çıkan zararlı gazlar onu ideal film seçimi olmaktan uzaklaştırır. Ancak yine de endüstriyel ürünler için kullanım alanı bulmaktadır.
Shrink Film Kalınlığı
Doğru kalınlıkta shrink film kullanımı, iyi görünümlü ve işlevsel bir ambalaj elde etmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda, shrink film fiyatı, filmin genişliği ve kalınlığı ile belirlendiğinden, doğru film seçimi maliyetlerinizi de doğrudan etkileyecektir.
Ambalaj hattınızda – etiketleme ünitesi, kontrol terazisi, ayırıcı kol gibi entegrasyon veya kontrol noktalarına ihtiyacınız var mı?
Etiketleme Ünitesi
Ürün ya da paket üzerine etiket eklemek için shrink ambalaj makinenize bir etiketleme ünitesi entegre edilebilir. Marka, promosyon etiketi gibi hazır etiketler ya da barkod, ürün detayları, gönderim adresi gibi değişken veriler gerçek zamanlı olarak etikete yazdırılarak ürüne uygulanması mümkündür.
Kontrol Terazisi (Checkweigher)
Kontrol terazileri, paketlenen ürünün sisteminize girilmiş ağırlıkta olup olmadığını doğrulayan bir kontrol noktası görevi görür. Ürün belirtilenden daha hafif veya daha ağırsa, ayırıcı kolla hat dışına çıkarılır.
Ayırıcı Kol (Discard Arm)
Sensörler veya kontrol terazisi tarafından doğrulanmayan ürünlerin,bir operatör tarafıdan incelenmek üzere hat dışına alınmasını sağlar.
Besleyici (Feeder)
Besleyiciler, ürün paketlenmeden önce ürünün üstüne ya da içine kağıt gibi ekstra bir malzeme yerleştirmek için kullanılır.
Şimdi ürünleriniz için ideal shrink ambalaj makinesini tespit etmek için hangi veriler sahip olmanız gerektiğini biliyorsunuz. Proje Mühendislerimizle iletişime geçerek bu verileri aktarabilir ve projenize uygun teklif alabilirsiniz.