Shrink Makinası Kullanım Amaçları

Shrink makinası kullanım amaçları çok çeşitlidir.

Shrink makinesinin kullanım amaçları

  • Birden fazla küçük paketleri daha geniş ve bütün bir paket haline getirmek.
  • Bir ürünün paketli ve temiz halde tutulmasını sağlamak,
  • Ambalajı yapılmış bir ürünün çalınmasını ve açılmasını engellemek,
  • Ürünün muhafaza edildiği mühür görevini sağlamak,
  • Bir ürünün yeniden dağıtılmasını veya ikinci kez satılmasını engellemek,
  • Bir ürünün yağlanma, rutubetlenme, su ve diğer etkilenmelere karşı koruyarak
  • Dayanıklılığını sağlamak,
  • Kağıt, deri, katalog vb. ürünlerin yıpranmadan orijinal haliyle adres etiketi yapıştırılarak
  • Gerçek sahibine ulaşmasını sağlamak,
  • Gereği halinde baskılı film yöntemi ile üzerine reklam ve kullanma talimatı, barkot,
  • Uyarı ve çeşitli grafikler koymak,
  • Bazı gıda ürünleri için (Ekmek, sebze, meyve vb)nem kalkanı olarak kullanarak su
  • Ürünün ilk haliyle kalarak kullanıcısına ulaşmasını sağlamak,
  • Ürünün şeklini alarak, gergin ve görsel bir estetik sunabilmek,
  • Paralel ve şeffaf bir görünüm sağlamak,
  • Gruplama ve bir arada tutabilmeyi sağlamak.

Shrinkleme yolu ile paketleme, doğrudan bir ürünün üzerini veya başka bir şekilde ambalajlanmış olan ürünün çevresini plastik filmle çevreleyerek paketleme işleminin yapılmasıdır.

Bu işlem “shrink wrapping” olarak nitelendirilmiş olsa da ısıl işlem göremeden yalnızca etrafının sarılarak ambalajlanması işlemine “polywrapping” de denilmektedir. İngilizce kökenli olan bu shrink sözcüğünün anlamı çekmek küçülmektir.

Paketleme de kullanılan shrink film, ısı yardımı ile çeker ve ürünün etrafını sararak kaplar ve ürünün formunu alır. Shrink işlemi shrink makinesi ve filmi ile yapılır. Buradaki shrink makinesinin kullanım amacı paketlenen ürünün ambalajlanması sırasında aynı formda çevresinin sarılarak daha küçük ve düzgün bir alan kaplamasını sağlamaktır.

Shrink makinası iki aşamalı süreçte çalışır. Birinci aşamada paketlenecek ürünün etrafı dikiş kaynağı adı verilen plastik film ile sarılır ve kaynak makinesi ile dikilir. İkinci aşamada ise ısı uygulanarak shrink filminin büzülüp küçülmesini sağlayan tünel oluşturulur buna shrink tüneli veya ısı tüneli de denir.

Doğru shrink film ve doğru shrink makinası seçimi ile shrinkleme yapılmalıdır.

Buna bir örnek verecek olursak;

Bir kenarı kendinden katlanmış ve diğer üç kenarı açık olan filmi iki şekilde kapatabiliriz.

  1. L Kaynak (L Dikiş veya L kesme makinesi L sealer) yardımı ile
  2. Sürekli kesim (Continuous sealer, side sealer) yöntemi ile

L Kaynak shrink paketleme makineleri

Üç tarafı kapanması gereken filmlerin bir tarafı ilk önce manuel yöntemle kapatılır. Daha sonra geri kalan diğer iki kenarın kapanması için L şeklinde çalışan bir çene yardımı ile diğer iki kenarda kesim yapılır. Diğer taraftan sıradaki paketin ön yüzüne gelen kanat kaynak yapılmış halde olduğundan diğer iki yüzün yapıştırılması ile bu işlem otomatik olarak devam ettirilecektir.

Sürekli kesim shrink paketleme makineleri

Yine üç tarafı kapanması gereken filmler o yöndeki dikiş makinesinin rulolarından geçirilerek sürekli kesim işlemine tabi tutulur. Bu şekilde boy yönünde sonsuz uzunlukta kesim yapılabilme fırsatı doğar. Kalan diğer taraf ise bir dik çene yardımı ile tek yönlü kaynak ile kesilir.

Sürekli kesim makineleri, duraklı ve duraksız sistem olmak üzere ikiye ayrılır. Duraklı sisteme(İntermittent), duraksız sisteme de (box motion veya continuous motion) denir. Ürünlerin sert bir şekilde durma veya kalkma ivmeleri nedeni ile sarsılmamaları duraksız sistem otomasyonuna ayrı bir değer katar. Paket taşıma bandının üzerinde giderken çene sistemi aynı hızla ürünle birleşerek kesme işlemini gerçekleştirir.

Shrinkleme işlemi için doğru shrink film ve doğru shrink makinesi seçimi gerekir. Doğru shrink paketleme işlemi için shrink filmin uygun özelliklerde olması, iki aşamalı olan shrink işleminin kaliteli olması birinci aşamada iyi bir kaynak makinesine, ikinci aşamada da iyi bir ısı tüneline sahip olunması ile mümkündür.

O halde shrinkleme makinesinin kullanım amacının yerine getirilebilmesi için, shrinkleme işlemi, doğru yöntem ve doğru makine ile yapılmalıdır.
Shrink Makinası Kullanım Amaçları için daha fazla bilgi edinmek isterseniz Shrink Makinası Hangi Sektörde Kullanılır? adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.